In oktober wordt eHerkenning ingevoerd, waarmee u als ondernemer nog maar één inlogmiddel nodig heeft om zaken als belastingen, subsidies, voertuigoverschrijvingen en wijzigingen in het Handelsregister te regelen. Op initiatief van het Ministerie van Economische Zaken, maken de Belastingdienst, UWV, de RDW, de Kamer van Koophandel (KvK), Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), de Gemeente Den Haag en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hierover afspraken.

Bedrijven kunnen vanaf oktober 2017 en 2018 gefaseerd gebruik gaan maken van het inlogsysteem eHerkenning om zakelijke gegevens zoals de aangifte omzetbelasting door te geven. Bestaande zakelijke inlogmiddelen worden op termijn afgeschaft. Volgens minister Kamp van Economische Zaken is het inlogsysteem een vermindering van lasten- en regeldruk: “Het kabinet zet zich daar met resultaat voor in, want we hebben de regeldruk met 2,5 miljard euro verminderd, we werken aan transparante regelgeving in sectoren als de bouw en de kinderopvang en we vergemakkelijken de digitale mogelijkheden voor ondernemers en professionals. De samenwerking met overheden en bedrijfsleven aan één digitale identificatie is daarbij een volgende belangrijke stap. eHerkenning maakt het ondernemers makkelijker en bespaart hen in de toekomst veel geld.”

Eén inlogmiddel
Op dit moment hebben overheidsorganisaties het identificeren van zakelijke transacties nog op verschillende manieren geregeld. U moet dan telkens inloggen met een aparte gebruikersnaam en wachtwoord. Voor zakelijke transacties met de overheid worden deze inlogmiddelen op termijn vervangen door eHerkenning, waarbij een sms als extra verificatie vereist is.

Omzetbelasting en Handelsregister
eHerkenning wordt door de overheid al langer als identificatiemiddel gebruikt. Door de aangekondigde grootschalige toepassing krijgen nagenoeg alle bedrijven te maken met eHerkenning. U gaat de digitale sleutel straks onder andere gebruiken voor de aangifte omzetbelasting (Belastingdienst), voor het doorgeven van bedrijfswijzigingen in de registratie in het Handelsregister (KvK), het op bedrijfsnaam zetten van een voertuig bij de RDW of het indienen van ontslagaanvragen en verzuimmeldingen bij UWV. Meer informatie: www.eherkenning.nl.

Bron: NOA