Een jaar of 5 geleden is er een bijzonder ei gelegd waarvan de broedtijd 3 jaar zou zijn. Bij AFNL werd het idee geboren om bereikbare opleidingen op te zetten naast de, reguliere opleidingen. No nonsens opleidingen, die betaalbaar en bereikbaar zijn en passen in het Nederlandse onderwijssysteem. In eerste instantie bedoeld voor GA vaklieden Metselen, Voegen, Lijmen en Hellend dak. Met later, naar behoefte, een uitbreiding voor veel meer specifieke GA vakopleidingen.

Op 22 oktober 2018 werd tijdens de eerste officiële cursus, het Hellende dak, bij opleidingsinstituut Bouwmensen te Horst het startsein gegeven voor GAanindeBouw. Waarna door de eerste groep cursisten werd geklommen, gesjouwd, getimmerd en ervaring opgedaan.

Sterk staaltje werk
Wim van der Maas vertelde over de totstandkoming en hobbels die daarbij moesten worden genomen. Hoewel er veel tegenstand was, zijn ze er in blijven geloven en hebben ze hun nek uitgestoken. GAanindeBouw gaat een groot hiaat in de reguliere opleidingen opvullen. Er is een structuur neergezet waar men, ook de mindergelovigen, niet meer omheen kan. Een sterk staaltje werk!

Henk Hanssen maakt ons duidelijk met allerlei afkortingen van instanties en organisatie dat het juridisch ook helemaal klopt. En niet zo maar deel-diploma’s, of hoe ze ook heten, nee ze verklaren definitief je vakbekwaamheid. Met deze theoretische en vaktechnische deel-diploma’s beschik je over een deel van een BBL opleiding.

Piet Jacobs vertelde op zijn beurt over de noodzaak van opleiden in bijv. het Hellende dak-vak en de uitgebreide samenwerking en ondersteuning van de verschillende producenten en partijen. Er stond een vracht aan materieel klaar en de instructeurs, echte vakmannen, brengen hun kennis over aan de cursisten.

Er is in Nederland nog nooit zoveel behoefte geweest naar vakmensen. We kennen allemaal de verhalen, een heel groot probleem. GAanindeBouw gaat hier verschil maken!

www.gaanindebouw.nl

Tekst: Toon van den Broek