Toen ik nog niet voor de kalkzandsteenindustrie werkzaam was, dacht ik bij M 5 altijd aan de BMW M5 modellen. Ik houd nu eenmaal van snelheid en van mooie auto’s. Dan is zo een associatie al snel gemaakt. Nu echter, weet ik beter. M 5 is nu voor mij de mortel waar je bij moet opletten, vooral als stelmortel.

Watervasthoudendheid
Allereerst, zorg er altijd voor dat je mortel gebruikt wat voldoende watervasthoudend vermogen heeft en specifiek is ontwikkeld voor sterk zuigende stenen als kalkzandsteen. Doe je dat niet dan wordt te veel water uit de mortel gezogen en dan blijft er onvoldoende water achter voor verharding en hechting van het cement. Dit geld altijd, dus voor zowel M 5, M 10 of M 25 mortel.

Sterkte
Daarnaast is het belangrijk om de juiste sterkte mortel te gebruiken. M5 mortel is vooral ontwikkeld voor niet-dragende of licht belast metselwerk. M 10 is 2 keer zo sterk als M 5. Over het algemeen wordt daarom door fabrikanten standaard geadviseerd om minimaal M 10 mortel toe te passen bij kimblokken bij dragende wanden CS 12 en CS 20 kwaliteit kalkzandsteen. Als je M 10 mortelkwaliteit kiest dan weet je namelijk zeker dat het goed zit met de mortel als:

  • de kimvoeg dikker wordt dan 30 mm en de sterkte van de mortel kritisch wordt,
  • bij penanten en balkopleggingen (zwaardere belasting),
  • bij het ietsjes overbouwen (te korte vloer), en
  • bij verwerking bij lage temperaturen of bij redelijk hoge bouwsnelheden.

Pas vanaf kalkzandsteen hoogbouwelementen met een druksterkte van CS 36 of CS 44 is M 25 mortel nodig.

De conclusie is daarom dat als je zonder zorgen kimmen wilt plaatsen standaard de mortelkwaliteit M 10 het logische antwoord is op bovenstaande vraag. En als je dan toch nog een M 5 mortel wilt gebruiken, overleg dan eerst met de betrokken constructeur of een M 5 mortel wel echt voldoet. En daarnaast, even belangrijk, vergeet echt die watervasthoudendheid niet! Anders krijg je nog steeds niet die sterke wand die je wilt opleveren.

Vicky van Egmond werkt voor VNK en deelt regelmatig op deze plek actualiteiten en wetenswaardigheden vanuit de kalkzandsteen industrie en haar toeleveranciers…