Er wordt door AFNL hard gewerkt aan een nieuwe opleidingsstructuur die niet te duur en toegankelijk is voor elke ondernemer. Een structuur met modules die opleiden tot de huidige gestelde normen en aansluiten aan reeds erkende kwalificaties. De noodzaak ervan zal nog niet iedereen zien. Naar mijn idee komt deze nieuwe structuur als geroepen. Hij past eenieder beter en zal menigeen helpen de uitdagingen van nu aan te gaan, te weten een gebrek aan vakkrachten, private kwaliteitsborging en de eigen professionalisering.

Momenteel doen de Dakdekkers, de Voegers, de Metselaars en wij, de Lijmers mee. De Metselaars hebben hun eerste opleiding al georganiseerd en gegeven.

Binnen VKL zal de noodzaak niet direct gezien worden, vanwege drukte ondernemen MKB-ers vaak pas om 5 voor 12 actie. Voor VKL zie ik voor nu de meeste voordelen liggen in professionalisering van de bedrijven en Private kwaliteitsborging.

 

 • Wat is de status?
  • Samen met externe professionals en de branches zijn de opleiding modules ingericht.
  • In februari is het startsein gegeven op de Bouwbeurs, de website is in de lucht en vanaf juni 2017 kan er worden ingeschreven. VKL moet nog praktijk- en theoriemodules doornemen met ROC-leerkrachten en -instructeurs en een opleidingslocatie regelen.
  • 14 september is vastgelegd om modules, opleidingsplaatsen en opleiders definitief te maken.
 • Hoe werkt het administratief en wie doet wat?
  • Dit stuk wordt merendeel uitbesteed.
 • Wat kost het?
  • Het totale kostenplaatje wordt momenteel berekend.

Bij mij in de regio en onder mijn uitzendrelaties is er behoorlijk interesse in een degelijk en bereikbare opleiding. Met het aanbieden van een eenvoudige en duidelijke opleidingsstructuur aan nieuwe krachten, trek je deze mogelijk makkelijker aan. Juist in deze tijd extra belangrijk!

Ik verwacht dat in de komende twee maanden de laatste zaken worden geregeld en er één opleiding voor handzame blokken en één voor elementen beschikbaar komt.

Meer weten over de stand van zaken? Hou dan www.GAanindebouw.nl in de gaten.

Toon van den Broek,

Voorzitter VKL, bestuurslid AFNL