Terwijl ik dit schrijf, is het buiten prachtig weer. Mijn thermometer tikt de 28 graden Celsius aan en ik denk aan het verwerken van kalkzandsteen op de bouwplaats. Onder zulke warme omstandigheden zijn er namelijk een paar aandachtspunten om tot goed lijmwerk te komen.

Allereerst: Zorg goed voor jezelf!
Vooral het risico van huidbeschadigingen en uitdroging moeten bij warm weer worden voorkomen. Van je werkgever mag je hier e.e.a. verwachten qua extra drinken, meer of langere pauzes, etc. Maar je kunt ook zelf verantwoordelijkheid nemen door je huid met lange mouwen en broekspijpen te beschermen of smeer je gedurende de dag geregeld in met een goede zonnebrandcrème. Zet een zonnebril op met UV-filters en gebruik een nekflap aan je helm.

Zorg goed voor de materialen die je gaat verwerken
Als het gedurende een lange periode extreem warm en droog is, bevochtig dan een dag van tevoren de kalkzandsteen ruimschoots met leidingwater. Mochten er door de hoge temperaturen daarentegen juist enorme hoeveelheden neerslag vallen, dek dan de kalkzandsteen af om te voorkomen dat die te nat wordt.

Gebruik een goede zomermortel
De VNK-leden kunnen zomerlijm aanleveren die speciaal is aangepast voor het werken onder zomerse omstandigheden. De speciaal ontwikkelde lijm heeft een groot watervasthoudend vermogen zodat stenen het water niet te veel uit de mortel zuigen. Gebruik je geen zomermortel, dan kan het gebeuren dat de kalkzandsteen te veel water uit de mortel trekt waardoor er te weinig water overblijft voor de verharding van het cement. Het belemmeren van de verharding van de lijmmortel heeft nadelig effect op de eigenschappen van de lijmvoeg en komt daarmee de kwaliteit van de wand niet ten goede. Voorkom daarnaast het uitdrogen van de aangemaakte lijmmortel door deze binnen de aangegeven verwerkingstijd te verwerken en zo nodig deze af te dekken.

Door de bovenstaande aandachtspunten goed te bewaken, gaat iedereen straks veilig de zomervakantie in en is de kwaliteit van het werken verzekerd. En met een zomers muziekje bij het verwerken maak je het natuurlijk helemaal af.

 

Vicky van Egmond werkt voor VNK en deelt regelmatig op deze plek actualiteiten en wetenswaardigheden vanuit de kalkzandsteen industrie en haar toeleveranciers…   

(foto: Cobouw)