[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Al heel vroeg in de geschiedenis werd bekend dat een mengsel van kalk en zand verhardt als het lang genoeg wordt blootgesteld aan lucht. De kalk reageert dan met de koolzuur uit de lucht en vormt calciucarbonaat, waardor het mengsel versteent. Kalkpleisters, die gebruikt worden voor de afwerking van binnen- en buitenwanden, maken gebruik ook gebruik van dit proces.

In 1898 opende de eerste Nederlandse kalkzandsteenfabriek haar poorten. Van oorsprong was het vervaardigen van kalkzandsteenblokken een ambachtelijk proces, maar door de jaren is dit steeds verder geautomatiseerd en gemechaniseerd. Met de komst van modernere persen zijn in de jaren vijftig blokformaten in productie genomen. In de jaren zeventig zijn nog grotere formaten in productie genomen, zogeheten ‘elementen’.
Mede hierdoor is het afzetniveau van kalkzandsteenproducten gegroeid tot ongeveer 1,5 miljoen m3 per jaar.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_wp_custommenu nav_menu=”53″][/vc_column][/vc_row]