VKL lidmaatschap, wat heeft mijn bedrijf eraan?

Als kalkzandsteen lijmspecialist kunt u natuurlijk alles rondom uw werk en uw zaak zelf doen, maar is dat slim? En heeft u daar wel tijd voor? Wat er moet gebeuren? Wat te denken van (bij)scholing, product- en materiaalkennis, wet- en regelgeving, veiligheid en arbo, werving/acquisitie, het opstellen van procedures, bijvoorbeeld voor klachtenafhandeling, offertes maken, algemene voorwaarden up to date houden etc. etc. Het is niet uniek dat specialisten zich bij veel van dit soort activiteiten laten helpen door een vakvereniging.

Vereniging met brede scope

De Vereniging Kalkzandsteen Lijmbedrijven (VKL) is opgericht op 1 juli 1997 met als doel de belangen van de bedrijven die kalkzandsteenblokken en -elementen verlijmen te behartigen. Inmiddels is de VKL uitgegroeid tot een platform voor vak- en kennisontwikkeling en kennisdeling. Het gaat dan niet alleen om kennis van kalkzandsteen en van lijmen. De VKL helpt ook bij het ontwikkelen van de ondernemer en de onderneming en biedt voorlichting en advies over veiligheid en kwaliteit.
Essentieel is het VKL KEUR dat de VKL toekent aan lijmbedrijven die hun vak serieus nemen en ervoor zorgen steeds op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het vakgebied. Of dat nu om verwerkingstechnieken gaat, materiaalkennis, duurzaamheid, wet- en regelgeving, veiligheid of arbo.

Leren van elkaar

VKL-leden leren van elkaar tijdens de ledenvergaderingen en –bijeenkomsten zoals het VKL Café. Het uitwisselen van ervaringen – positieve en negatieve – blijkt steeds weer een waardevolle (en vaak kostenbesparende) bron van informatie.

Opkomen voor elkaar

De VKL is ook de belangenbehartiger van lijmbedrijven. Gevraagd en ongevraagd draagt de VKL de mening van de lijmbedrijven uit, bijvoorbeeld naar (kalkzandsteen)leveranciers, aannemers, certificerende instellingen, overheden en dergelijke.

Elkaar helpen

De VKL verzamelt en verspreidt als kleine vereniging zoveel mogelijk kennis over kalkzandsteenlijmwerk. Als VKL-lid ben je ook aangesloten bij de Aannemersfederatie Nederland Bouw & Infra óf van de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA). Hier kun je terecht met je vragen over juridische zaken, cao-aangelegenheden en andere bouw gerelateerde zaken. Beide clubs informeren VKL-leden ook over actuele wet- en regelgeving tijdens bijeenkomsten en via vaktijdschriften.

Elkaar aan werk helpen

Natuurlijk laat de VKL niet na opdrachtgevers en aannemers te overtuigen van het belang van een gekwalificeerd lijmbedrijf. Leden worden daarnaast opgenomen in de VKL Databank. Via deze databank, waar ook leveranciers gebruik van maken, komen adressen van VKL-leden vaak terecht bij aannemers.

Elkaar aan mensen helpen

Via de VKL Personeelsbank kunnen leden vraag en aanbod van personeel en materieel met elkaar matchen en zo de pieken en dalen in hun planning beter opvangen.

VKL KEUR maakt het af

Lid zijn van een vereniging is één ding. Zorgen dat dat lidmaatschap ook echt wat waard is en erkend wordt, is een ander. Om die reden wordt van VKL-leden in ruil voor hun lidmaatschap het een en ander gevraagd. De tegenprestatie is de toekenning van het VKL KEUR.
Voor het behalen van het VKL KEUR moeten leden van de vereniging punten halen. Dat kan voornamelijk door het bijwonen van bijeenkomsten (vergaderingen, VKL-trainingen en cursussen, bedrijfsbezoeken, leveranciersbijeenkomsten, VKL Café). Dit vergroot de kennis van de aangesloten bedrijven. Het VKL KEUR zegt opdrachtgevers dat ze hier met een fatsoenlijk en serieus bedrijf te maken hebben, dat vakkundig werkt en goed is georganiseerd.

Kosten en baten

Wat een VKL-lidmaatschap je oplevert staat hierboven. De kosten staan uiteraard in relatie tot wat je ervoor krijgt: cursussen, inspecties, juridisch advies, wet- en regelgeving, pr, belangenbehartiging, personeelsbank etc. Een bedrijfslidmaatschap van de VKL kost € 575,- ex btw per jaar. Bedrijven die onder de cap Afbouw vallen dienen lid te worden van NOA. De contributie van NOA is in veel gevallen voor rekening van VKL.

De VKL ontplooit de volgende activiteiten:

  • Opstellen en onderhouden algemene voorwaarden
  • Website en ledenlijst met uw bedrijfsnaam
  • Offertehulp: standaardteksten
  • Voordelige verzekeringen
  • Werkbezoeken aan (kalkzandsteen)fabrieken en bouwwerken
  • Discussie over klachten en techniek
  • Personeelsbank voor vraag en aanbod van personeel.
  • Jaarlijkse VKL-dag
  • VKL Café
  • VKL KEUR

Vragen?

Wilt u meer informatie over de VKL of haar leden? Neem dan gerust contact op met ons!